Melasse is een restproduct van de suikerwinning. Deze vloeistof blijft over uit het kooksel van suikerriet/suikerbiet, nadat het gekristalliseerde suiker verwijderd is. Pure melasse kan heel dik en stroperig zijn en wordt daarom vaak vermengd met een plantaardige olie. Veelal wordt melasse verder verwerkt in de voedingsindustrie, bijvoorbeeld voor de productie van koek, veevoer, roggebrood, donker bier, rum en sojasaus.
Melasse is vaak het belangrijkste vloeibare voedermiddel in veevoederfabrieken. Melasse wordt niet toegevoegd in verband met zijn voedingswaarde, maar hoofdzakelijk als smaakversterker en bindmiddel. Redenen om melasse aan paardenvoer toe te voegen:
– Smaak bevorderen voor betere opname
– Binden van stof: stofreductie
– Vochtigheid verbeteren
– Eenvoudig mengen van voedermiddelen
– Bindmiddel voor het persen van brok
Marstall biedt diverse voeders zonder melasse: Mash, Bergwiesen-Mash, Force, Stall– en Weideriegel, Sensation Free, Faser-Light, Vito, Naturell, Sensation-Pro, Vito, Cornmüsli, Senior Aktiv, Gastro muesli en alle enkelvoudige granen van Marstall.