De hoeven van een paard zijn erg belangrijk. Maar wat is een hoef, en hoe zorg je ervoor dat deze gezond wordt en blijft.

Wat is een hoef?

De hoef is een uitgroeisel of verlengstuk van de huid. Het is een bijzondere vorm van huid die bestaat uit verhoornde cellen. De hoef van een paard komt overeen met de nagel van andere zoogdieren. Bij de voeten van het paard gaat de opperhuid aan de hoornrand over in de hoef met de hoeflederhuid. 

Bekappen

Elke 6-8 weken behoort een paard te worden bekapt. 

Voor het bekappen wordt de hoef ontdaan van ongerechtigheden zoals mest, zand, stro etc. Daarna wordt eerst de teen op lengte gebracht (knippen, kappen) en ten slotte wordt de rest van de hoef aangepast aan de gewenste stand. 

Bij een goed gebalanceerde voet komen de hielen van de hoef gelijktijdig op de grond en rolt de voet in het midden over de teen.

Ontstaan hoefproblemen

De hoeven van een paard vormen het fundament van het bewegingsapparaat maar kunnen ook veel problemen met zich meebrengen. Regelmatig de hoeven controleren op scheuren, kloven of andere beschadigingen en oneffenheden is dan ook zeer raadzaam wanneer je hoefproblemen bij het paard wilt voorkomen.

Wanneer een paard pijn in één van zijn voeten heeft, zal hij deze gaan ontlasten. Een ander been wordt vervolgens meer belast of zelfs overbelast wat weer andere lichamelijke problemen tot gevolg kan hebben.

Hoefproblemen kunnen door verschillende oorzaken ontstaan:

  • Verkeerde belasting
  • Verkeerde hoefijzers
  • Voeding
  • Consumeren van teveel schimmels
  • Infecties met bacteriën of schimmels
  • Onvoldoende dagelijkse verzorging

Verschillende hoefproblemen

Er bestaan veel verschillende hoefproblemen bij paarden. We hebben de meest voorkomende hoefproblemen bij paarden hier voor je op een rijtje gezet:

Brokkelhoeven

Wanneer de hoeven te droog zijn, kunnen deze vanaf de draagrand gaan afbrokkelen. Maar ook onvoldoende beweging of het te lang laten zitten van de ijzers geeft kleine barsten in de hoeven, die vervolgens kunnen gaan afbrokkelen. 

Hoefbevangenheid

Hoefbevangenheid is een ontsteking tussen de hoefwand en het hoefbeen en wordt ook wel laminitis genoemd. Dit woord verwijst naar de lamellen waarmee het hoefbeen aan de hoefschoen bevestigd is. De zwelling en de vloeistof, die ontstaan door de ontsteking, veroorzaken een grote druk op en een enorme pijn in het omliggende gebied. In het ernstigste geval kunnen de lamellen beschadigen en zelfs losraken. Daardoor kan het hoefbeen in de hoef kantelen en kan het door de zool van de hoef breken. Hoefbevangenheid is een zeer ernstige aandoening waarbij snelle hulp van de dierenarts geboden is.

White line disease

Bij White Line Disease of wittelijnsziekte is de witte lijn in de hoef van het paard aangetast door bacteriën en schimmels en breken micro-organismen de verbinding tussen hoorn en het levende deel van de hoef af. Hierdoor ontstaat er ruimte tussen de lamellen, kan er een holte onder de wand ontstaan en kan, in ernstige gevallen, het hoefbeen zakken. In het beginstadium tonen de dieren geen klachten, pijn of kreupelheid. Als het paard eenmaal kreupel is, zal de behandeling intensief en langdurig zijn.

Losse hoefwand

Wanneer de verbinding tussen de hoeflederhuid en de hoornschoen lost laat, spreekt men van een losse (hoef)wand. Het paard is hoefbevangen of er is sprake geweest van White Line disease. Door de ontsteking tussen de hoeflederhuid en hoornlamellen is de verbinding verwijd en kan de wand los komen van het hoefbeen (kanteling of zinking). Wanneer de ontsteking is verdwenen, kan er ruimte tussen de hoeflederhuid en de hoornschoen ontstaan die vervolgens een losse wand vormt.

Straalkanker

Straalkanker is een ontsteking in de hoeflederhuid. Het komt voor in de straal. De naam is eigenlijk verwarrend want straalkanker is geen kanker zoals in de zin van het hebben van tumoren, maar een chronische ontsteking. De straalhoorn is vaak pijnlijk en bloedt snel. De oorzaak is onbekend.

Rotstraal

In de straalgroeve of straalkussen in de hoef kunnen bacteriën en schimmels zich gemakkelijk ontwikkelen. Vooral nauwe hoeven lopen het risico op rotstraal. De ontwikkeling van bacteriën en schimmels in de straalgroeve en/of straalkussen heeft verval tot gevolg. De straal raakt zijn gladde zachte structuur kwijt en gaat ontsteken. Dit is erg pijnlijk voor het paard, bovendien veroorzaakt het een onaangename geur.

Scheur in de hoornwand

Net als bij brokkelhoeven kan een scheur in de hoornwand door onvoldoende hoefverzorging ontstaan. De meeste scheuren lopen verticaal in de richting waarin de hoornpijpjes liggen. Deze hoornpijpjes splijten ten opzichte van elkaar waardoor de scheur ontstaat. Een scheur ontstaat meestal vanaf de draagrand.

Hoefzweer of zoolzweer

Een hoef- of zoolzweer is een ontsteking die wordt veroorzaakt doordat vuil of een klein steentje via de witte lijn naar binnen dringt. Ook een kneuzing van de hoeflederhuid kan ontstoken raken, waardoor een hoefzweer ontstaat. In de zweer krijgen bacteriën de kans om zich te ontwikkelen. Het hebben van een hoef-of zoolzweer is voor een paard erg pijnlijk. 

Beter voorkomen dan genezen

Niet alle van bovenstaande problemen zijn te voorkomen, maar je kunt er wel alles aan doen om de hoeven van je paard optimaal gezond te houden.

Een goede dagelijkse verzorging, gezonde voeding en een regelmatige controle van de hoefsmid vormen toch wel de basis voor het behoud van gezonde en sterke hoeven. Maar wat kan je nog meer doen om de hoeven van je paard in een optimale conditie te houden. We geven je een aantal tips:

  • Voorkom overgewicht: Door je paard of pony goed op gewicht te houden voorkom je een zwaardere belasting van de hoeven. Daarnaast kan overgewicht een trigger zijn voor het ontwikkelen van hoefbevangenheid.
  • De juiste vochtbalans: De hoeven van een paard hebben genoeg vocht nodig om niet te gaan brokkelen. In de zomer kunnen hoeven snel uitdrogen en is het goed je paard dan regelmatig even in het water te laten staan.
  • Schone stal: Een goede hygiëne bij paarden is natuurlijk belangrijk voor het algehele welzijn van het paard. Voorkom dan ook dat je paard te lang in een natte of vuile stal staat. Urine en mest bevatten ammoniak wat de hoeven van je paard gemakkelijk aantast en hoefproblemen zoals rotstraal kunnen veroorzaken. Zorg voor een goede bodembedekking en mest (het liefst iedere dag) de stal goed uit.
  • Extra ondersteuning van binnenuit: Met natuurlijke ingrediënten (zoals o.a. koper, mangaan, vitamines zoals B en C, methionine, natrium en organisch gebonden zink) kun je de doorbloeding en bloedcirculatie in de haarvaten van de hoeflederhuid en de celvorming ondersteunen. 

In tegenstelling tot klassieke hoefsupplementen, die gebaseerd zijn op een hoog gehalte aan biotine, bevat Marstall Huf-Regulator organische sporenelementen en vele andere natuurlijke ingrediënten zoals kruiden die de bloedsomloop stimuleren. Hierdoor is het ook geschikt als ondersteunende voeding voor paarden met hoefbevangenheid. De lederhuidcellen in de hoef worden beter voorzien van voedingsstoffen, wat de celstofwisseling en celregeneratie bevordert. 

Het voeren van Marstall Huf-Regulator is zinvol als de hoeven al beschadigd zijn of als de algemene hoornkwaliteit moet worden verbeterd.

Marstall Huf-Regulator voorziet het paard niet alleen van alle benodigde mineralen en sporenelementen maar zorgt er ook voor dat deze stoffen via het bloed op de juiste plaats terecht komen voor een gezonde celdeling en hoefgroei.

Deel dit artikel